Gaze House

In collaboration with Kylie Feher Architect.

Located on the Wellstead Estuary in the townsite of Bremer Bay, the site of the Gaze house is constituted by a sedimentary fossilised ‘spongelite’ which is host to a number of indigenous plant species. The design was developed through questioning how a low cost construction technique might be employed to frame the flora and signal the geomorphology of the site, while at the same time responding to the bushfire prone nature of the site. Scenographic views of the greater landscape are downplayed in favour of more localised site-specific conditions and daily habitation patterns of family and friends. The spatial planning of the house is configured in a ‘U’ shape, which embraces an all-seasons, wind-protected courtyard. Costs associated with bushfire resilience are minimised through careful positioning of glazing, and by selecting materials which also resist the harsh conditions of this near marine site.